Popularna kuchnia molekularna

Gastronomia Kucharz Kuchnia Sprzęt

Kuchnia przypominająca laboratorium? To wcale nie obrazek z filmów fantastycznych albo książek malujących przyszłość. To teraźniejszość, będąca po części powrotem do przeszłości. Zdrowie jedzenie przygotowywane różnymi metodami, wykorzystującymi znajomość nauki. O czym mowa? O coraz bardziej popularnej kuchni molekularnej.

Nauka na pomoc kulinariom

Wykorzystywanie zasad fizyki i chemii w kuchni znane jest do dawna, ale z pewnością nie w takiej formie, jak ostatnio, od kiedy kuchnia molekularna zyskuje popularność.  A z czym to się je? Cóż, zasady nie są skomplikowane. Chodzi tu o uzyskanie idealnego produktu kulinarnego za pomocą wiedzy naukowej oraz z wykorzystaniem naturalnych składników. Oczywiście z tego powodu wyposażenie kuchni, w której wykorzystuje się właśnie te metody, może się różnić od tradycyjnego.

Urządzenia do sferyfikacji, pojemniki do przechowywania ciekłego azotu, aromatyzery – to właśnie produkty, które można znaleźć w kuchni molekularnej. Sferyfikacja polega na przerabianiu różnych naturalnych produktów na kształt kulek, dzięki czemu otrzymujemy na przykład kawior z marchewki. Azotem zamraża się potrawy, a to nie koniec możliwości. Na szczęście urządzenia, narzędzia czy naczynia, które są przydatne właśnie w tego typu gotowaniu, można bez kłopotu znaleźć w sklepach, na przykład w internecie. Zwolennicy tej metody muszą być cierpliwi. Często bowiem przygotowanie określonego produktu w wersji idealnej, czyli oczekiwanej, może zajmować wiele czasu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *